Αυτοκόλλητες επιγραφές

Γενικά
Τα αυτοκόλλητα γράμματα έχουν επικρατήσει σήμερα στην κατασκευή επιγραφών και έχουν αντικαταστήσει την βαφή.
Τα πρώτα αυτοκόλλητα γράμματα στην Ελλάδα, κατασκευάστηκαν από την Autogram προ 25ετίας περίπου και συνδυάστηκαν με την δημιουργία του αυτοκόλλητου πλαστικού. Προ 15ετίας άρχισε η ηλεκτρονική εποχή των γραμμάτων και πάλι η Autogram παρουσίασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον πλότερ κοπής γραμμάτων για αυτοκόλλητες επιγραφές. Παράλληλα, άρχισε την ανάπτυξη ειδικών προγραμμάτων κοπής αυτοκόλλητων με τη βοήθεια υπολογιστών, την κατασκευή αλφαβήτων και την σχεδίαση λογοτύπων.

Κοπή αυτοκόλλητων γραμμάτων με υπολογιστή
Η διαδικασία κοπής των αυτοκόλλητων είναι σχετικά απλή και μπορεί να κατασκευαστεί μια επιγραφή σε μερικά λεπτά ή ώρες, ανάλογα με το μέγεθός της. Ο πελάτης πρέπει να γνωρίζει τον χώρο που διαθέτει για να κολληθούν τα αυτοκόλλητα, το κείμενο που θέλει να κοπεί και τα χρώματα. Προσοχή πρέπει να δοθεί στην αντίθεση μεταξύ φόντου και γραμμάτων.
Μία σχεδιάστρια αναλαμβάνει να δημιουργήσει στον υπολογιστή τη μακέτα του πελάτη. Η σχεδίαση γίνεται ηλεκτρονικά με το το πρόγραμμα Alphasign της Autogram. Η σχεδιάστρια επιλέγει το αλφάβητο και πληκτρολογεί το κείμενο. Εάν απαιτείται ειδική σχεδίαση λογοτύπου ή σχεδίου τότε το προσθέτει. Ακολουθεί ασπρόμαυρη ή έγχρωμη εκτύπωση.
Μετά την σχεδίαση, τα δεδομένα μεταφέρονται σε πλότερ κοπής αυτοκόλλητων. Ο πλότερ χαράσσει την μακέτα σε ειδικό αυτοκόλλητο πλαστικό υλικό το οποίο βρίσκεται σταθερά επάνω σε επιφάνεια σιλικόνης. Ο πλότερ χαράσσει το σχήμα των γραμμάτων ενώ αφήνει ανέπαφη την επιφάνεια της σιλικόνης. Για την σωστή μεταφορά της μακέτας από τον υπολογιστή στο αυτοκόλλητο υλικό, το πρόγραμμα κοπής αναλύει την μακέτα και δίνει εντολές στον πλότερ να κινεί την κεφαλή κοπής αριστερά - δεξιά και στο υλικό να κινείται εμπρός - πίσω. Κατ' αυτό τον τρόπο μεταφέρεται η μακέτα εξ ολοκλήρου στο αυτοκόλλητο πλαστικό και δημιουργείται η επιγραφή. Ακολουθεί η αποκόλληση από την σιλικόνη του άχρηστου υλικού, οπότε παραμένει η επιγραφή στο φυσικό μέγεθος της.

Μεταφορά στην επιγραφή
Γιά την εύκολη μεταφορά της αυτοκόλλητης επιγραφής στην επιφάνεια, επικολλάται στην επιγραφή αυτοκόλλητο υλικό (ταινία μεταφοράς), όσο το μέγεθος της , με σκοπό να αποσπασθεί από την σιλικόνη και να μεταφερθεί, χωρίς να χάσει την στοιχειοθεσία της, στην επιθυμητή επιφάνεια. Η επικόλληση (plexiglass, αλουμίνιο, ξύλο, βινύλιο) γίνεται εύκολα και γρήγορα με μεταφορική ταινία. Για να αποφύγουμε την δημιουργία φυσαλίδων αέρα κάτω από το πλαστικό προσέχουμε να κολλάμε το αυτοκόλλητο σταδιακά από αριστερά προς τα δεξιά, πιέζοντας ελαφρά με μία σπάτουλα. Επίσης, μπορούμε να ψεκάσουμε την επιφάνεια με σαπουνόνερο πριν την επικόλληση του αυτοκόλλητου και στη συνέχεια με μία σπάτουλα να αφαιρέσουμε μαζί με το νερό και τις φυσαλίδες.

Τα αυτοκόλλητα υλικά σήμερα
Σήμερα υπάρχει μεγάλη ποικιλία αυτοκόλλητων πλαστικών, ειδικών για την κατασκευή επιγραφών.
Τα αυτοκόλλητα μπορούμε να τα χωρίσουμε κατά κατηγορίες :

Παραδείγματα και εφαρμογές αυτοκόλλητων γραμμάτων.
Τι ύψος πρέπει να έχει ένα γράμμα για να φαίνεται από μια απόσταση 10 μέτρων ;

Ο παραπλεύρως πίνακας μας δίδει το ύψος γράμματος που είναι απαραίτητο για να διαβάσουμε μια επιγραφή.

Κοστολόγιο κοπής αυτοκόλλητων γραμμάτων.
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών, παρατίθεται αναλυτικό κοστολόγιο κοπής αυτοκόλλητων γραμμάτων σε διάφορα αυτοκόλλητα υλικά.

Αλφαβητική Ταξινόμηση, Κοστολόγια, Photo Album, Επικοινωνία

Αρχική Σελίδα, Επιγραφές, Πυλώνες, Νέον, Led, Γράμματα 3Δ, Σταντ & Θήκες, Εκτυπώσεις, Δώρα,

 

Δελτίο πληροφοριών ή παραγγελίας