Η βαφή των επιγραφών ακολουθεί την ίδια διαδικασία της κοπής των αυτοκόλλητων επιγραφών με μόνη διαφορά ότι τα αυτοκόλλητα στην επιγραφή αντικαθίστανται από την βαφή.
Χρησιμοποιούμε τη μέθοδο της βαφής όταν οι απαιτήσεις του πελάτη για τα χρώματα δεν καλύπτονται από τα υπάρχοντα αυτοκόλλητα ή όταν λόγω της ειδικής χρήσης της επιγραφής, υπάρχει ο φόβος ότι τα αυτοκόλλητα δεν θα αντέξουν στον χρόνο.
Οι βαφές, στην εποχή μας, όλο και περισσότερο περιορίζονται, αφ' ενός λόγω της αυξήσεως της ποικιλίας των αυτοκόλλητων πλαστικών, αφ' ετέρου λόγω της εξάπλωσης της ψηφιακής εκτύπωσης.
Διαδικασία βαφής
Ακολουθούνται όλα τα στάδια της κατασκευής μίας αυτοκόλλητης επιγραφής, αλλά όταν θα ξεφλουδίσουμε το άχρηστο υλικό, ξεφλουδίζουμε τα γράμματα και αφήνουμε στην σιλικόνη το φόντο. Η επιγραφή αυτή τοποθετείται επάνω στην επιφάνεια που θέλουμε να βάψουμε. Αφαιρείται η μεταφορική ταινία και είμαστε έτοιμοι γιά βαφή.
Η βαφή γίνεται κατά κανόνα με αερογράφο από ειδικούς τεχνίτες. Πρέπει να τη διακρίνουμε σε:
- Βαφή μη φωτεινών επιγραφών
Με τον όρο "μη φωτεινές επιγραφές", εννοούμε τις ετερόφωτες επιγραφές που ο φωτισμός τους, εάν χρειάζεται γίνεται με σπότ ή προβολείς εκτός επιγραφής. Υπάρχουν πολλοί και διάφοροι τύποι χρωμάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην βαφή μίας μη φωτεινής επιγραφής, προτιμούμε χρώματα μεγάλης καλυπτικότητας με με μακρύ χρόνο ζωής.
Καλύπτουμε τις επιφάνειες που δεν θα βαφούν με αυτοκόλλητη μάσκα από τον υπολογιστή και πραγματοποιούμε την βαφή με τον αερογράφο. Αφού τελειώσει η βαφή, αφαιρούμε την μάσκα. Τέτοιες βαφές γίνονται σε ταψιά αλουμινίου, αυτοκίνητα, ξυλόγλυπτες επιγραφές, και γενικά όπου έχουμε γυαλιστερές επιφάνειες.
Εάν η επιφάνεια δεν είναι γυαλιστερή (π.χ. τέντες καταστημάτων) και το αυτοκόλλητο δεν μπορεί να εφαρμοσθεί, τότε χρησιμοποιείται στάμπο Μανίλας αντί του αυτοκόλλητου. - Βαφή φωτεινών επιγραφών
Με τον όρο φωτεινές επιγραφές, εννοούμε τις αυτόφωτες επιγραφές, συνήθως υπάρχει μία μεταλλική κατασκευή εντός της οποίας υπάρχει ο φωτισμός και στην όψη υπάρχει φύλλο ακρυλικό ή βινύλιο.- Βαφή ακρυλικού φύλλου
Συνήθως, χρησιμοποιείται διαφανές πλεξιγκλάς και βάφεται από την εσωτερική πλευρά με ειδικά χρώματα διαφάνειας.
Σε περίπτωση ενός χρώματος, μασκάρεται η επιφάνεια με το αυτοκόλλητο, γίνεται η βαφή και στην συνέχεια, αφού αφαιρεθεί η μάσκα, γίνεται η βαφή με λευκό χρώμα διαφάνειας ολόκληρης της επιφάνειας για να αυξηθεί η φωτεινότητα της επιγραφής
Σε περίπτωση περισσοτέρων χρωμάτων, ακολουθείται η ίδια διαδικασία μασκάροντας τις επιφάνειες που δεν βάφονται, ενώ αφήνουμε ακάλυπτες τις επιφάνειες που θα βαφούν. Τέλος, γίνεται πάλι η βαφή ολόκληρης της επιφάνειας με λευκό χρώμα διαφάνειας. - Βαφή βινυλίου
Κατά κανόνα στο βινύλιο κολλάμε αυτοκόλλητα διαφάνειας, αλλά εάν χρειασθεί βαφή, αυτή γίνεται με χρώματα PVC στην πρόσοψη του βινυλίου.
- Βαφή ακρυλικού φύλλου
Κοστολόγηση
Η κοστολόγηση της βαφής μιάς επιγραφής εξαρτάται από τα εξής στοιχεία:
-
Μακέτα κατασκευής της επιγραφής, Euro 6 - 25.
-
Κόστος κοπής αυτοκόλλητων.
Το κόστος κοπής αυτοκόλλητων, δηλαδή το μέγεθος των γραμμάτων σε εκατοστά Χ 0,06 Euro Χ την ποσότητα των γραμμάτων.
Παράδειγμα: 10 γραμ x 20 εκ ύψος x 0,06 Euro/εκατ = Euro 12. -
Κόστος Βαφής
Τό κόστος βαφής υπολογίζεται με το τετρ. μέτρο και εξαρτάται από τά χρώματα και το μέγεθος της επιφάνειας. Υπολογίζεται από Euro 15 - 24 το τετρ. μέτρο.